Als een Boom


Inleiding:


Als een boom,

Het is niet de auteur, maar de schilders/illustratoren die deze titel hebben gekozen. Mensen die anders tegen het leven aankijken, niet in het sorteervak passen. Verrassend goed gekozen, overigens. Niet alleen omdat de titel opmerkelijk is, maar ook buitengewoon toepasselijk.

Jos van Buel is geen man van one-liners. Hoewel? Elke zin in deze bundel is eigenlijk een one-liner. Gebalde diepte, soms in toom gehouden door punten en komma’s, niet zelden gebruikmakend van dezelfde tekens om de breekbaarheid van het aardse bestaan en het afscheid daarvan extra te beklemtonen.

Als een boom

Het woord als troost. Dit is letterlijk beeldhouwen met emoties. Niet al te zwaar, immers het leven gaat door. Troost schenken op papier is iets anders dan een vluchtige kus. Een vluchtige kus beklijft niet. Maatwerk, vraagt denkwerk. Rust voor ruimte, als een boom. Wanneer een zaailing de rust en de ruimte krijgt, groeit hij uit tot een gigant. Sommige gedichten zijn persoonsgebonden, andere gaan in op wat iedereen van ons eens overkomen zal.

Als een boom

De ‘homo yuppiensis’ lijkt te geloven in de eigen onsterfelijkheid en maakt toch de indruk van een opgejaagd dier. Nú is al te laat, het had gisteren, liever eergisteren gemoeten. Geen boodschap aan de Indiaanse wijsheid: als de laatste boom is geveld, heb je niks meer aan je geld. Neem de tijd om deze boeiende bundel te lezen, de gedachten daar achter te proeven. Wellicht kijkt u dan anders aan tegen het leven, de medemens, de natuur, de dood……de generaties na ons.
Net als een boom moet het leven rijpen, wil het tot volle wasdom komen.

Paul Poell